Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

V kvalitnej reštaurácii - 1. časť (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť

 

prijemna predstava jest v takej krasnej restauracii. myslim, ze somto zazila len raz v grand hoteli a kedze sme boli ubytovani nevedela som, ci dat tringelt ci nie. Sumy pripisovali na ucet. Ako je to teda s tringeltom prosim?
 

 

Samozrejme ze ano, ak si bol spokojny. Co je na tom, ze to pripisuju na ucet? Mal by si mat pri sebe nejaky cash, alebo v dobrych hoteloch maju kolonku na trinkgeld na kazdom ucte a proste to tam dopises. Aby si sa nestrapnil, malo by to byt aspon 10% ak si bol spokojny. Ak si bol veeelmi spokojny, tak 15-20%. Nie je nic horsie ako pri ucte napr €79,10 povedat ze 80 a tvarit sa ako Onassiss. Uz sa mi to par krat stalo na SK a vzdy som dotycnemu vratil cely vydavok, aby sa on citil trapne. Takze v dobrej restauracii minimalne 10%.
 

 

Teší ma, že ste už skúsenosť s takýmto podnikom mali :) A verím, že ich budete mať ešte veľa :)

Áno, toto je večný problém, keď ide o hotelovú večeru alebo obed, a ste ubytovaný hosť. Nie všade sa dá, aby si čašník mohol prihodiť tringelt na ten váš účet, ktorý ide na vašu izbu. Ak sa to aj dá, tak takýto tringelt uvidí čašník/servírka až na výplate a bude ho mať zdanený. Takže najlepšie je, ak dáte personálu tringelt "priamo do ruky", keď budete odchádzať na izbu. Takýto spôsob je úplne v poriadku a veľmi to čašníka/servírku poteší, pretože ľudia veľmi ojedinele dávajú tringelt, keď si dávajú účty na izbu alebo keď majú polpenziu/plnú penziu.
 

 

Dakujem obom. budem vediet do buducna. Nemam problem so sprepitnym, s radostou ale v tomto pripade sme ozaj boli ako blebs - chudoba v inom svete :) polepsim sa
 
Hodnoť

v dobrej restauracii by mal

byt predovsetkym system hostesky/a, kto ta uvedie k stolu. Samousadzacie restauracie su zriedka kvalitne......
 

Na Slovensku to nie je bežné

Ako som písal v článku, na Slovensku nie je bežná prax, že vás niekto usadí k stolu. Je to skôr svetlá výnimka. Ale vôbec neplatí to, že reštaurácia, ktorá je "samousádzacia" je hneď málo kvalitná. Rovnako neplatí ani to, že reštaurácia, v ktorej vás čašník usadí k stolu, je automaticky kvalitná. Je to len jeden aspekt kvalitnej reštaurácie.
 

 

Na SK som bol vo viacerych dobrych restauraciach, s kvalitnym jedlom a obsluhou, kde nemali hostesku. de o to, ze tu hostesku/recepcnu treba aj zaplatit a na SK to nie je velmi zauzivane. Co je fakt niekedy na skodu, lebo niektori ludia sa spravaju v restauracii ako ovce. Dvaja nast rocni fagani si sadnu k stolu pre 6 ludi. Rodina s dvoma urevanymi detmi sa vtrepe do restauracie a sadne si vedla paru co ma romanticku veceru pri svieckach atd. Urcite by mal byt niekto pri vchode a usmernovat ovce, ktore casto do restauracii nechodia a vobec nevedia ako sa spravat. Dufam ze sa casom gastrokultura u nas pozdvihne. Kucharov mame dost kvalitnych a da sa najest na urovni.
 
Hodnoť

a co keby si najprv

ten obrus vystrel a vymenil vrchne prestieranie, kde mas otlacene flase, alebo pohare... lebo zaklad "kvalitnej" restauracie je cisty obrus....
 

 

Tá fotka nebola fotená "špeciálne" pre túto potrebu. Jednoducho som ju mal v mobile a hodila sa mi pre článok. Inú vhodnejšiu som nemal, tak som ju použil.

Ale ďakujem za tvoj postreh :) obrus je veľmi dôležitá vizitka reštaurácie.
 

rado sa stalo... pre

mna je podstatna kvalita jedla a kvalita obsluhy, Obsluha je castokrat dolezitejsia ako kvalita jedla (pre mna), lebo dobra obsluha casto vykompenzuje chyby kuchara... co ale doslova nenavidim , je arogantny casnik. stalo sa mi par krat v tzv. lepsich restauraciach, kde sa casnik tvaril, ako majster sveta... takze - kvalitna restauracia zacina kvalitnou obsluhou :-)
 

 

Úplne s tebou súhlasím ;)
 


Najčítanejšie


  1. Elena Antalová: On, z vôle ľudu Danko II, 4 559
  2. Ľubomír Belák: Pán premiér Matovič, prosím vás, spamätajte sa! 3 705
  3. Vladimír Krátky: Ficov poskok ( Pellegriniho ? ) dnes v TV opäť klamal a zavádzal : 2 867
  4. Michael Achberger: Takto skrotíte chuť na sladké a viditeľne schudnete 2 828
  5. Miriama Letovanec: Čo so štátnymi nemocnicami...? Rozhodujme na základe dát... 2 223
  6. Július Kovács: Prácu za Kuciaka dokončíme časť 2. Veksláci, komunisti a ŠtB ovládli štát. 1 824
  7. Jaroslav Vidan: Pozdrav pápeža Františka ministrovi Krajčimu ! 1 541
  8. Martin Fletcher: Vladimír Kiseljov zahájil v Hradci Králové svou výstavu pod názvem: Zkušenosti srdce 1 309
  9. Július Kovács: Strapatého vila na Slavíne, skôr gýčový palác 10 miliónov EUR. Video označil som ju. 1 131
  10. Věra Tepličková: Nespoznáva seba samého 968

Rebríčky článkov


  1. Július Kovács: Ubohý pokus o prevrat 6.júna. Opilec znova sníva o ružových ránkach.
  2. Peter Kremsky: Čo sa tu deje, je naozaj prevrat (Odpoveď Samovi Marcovi)
  3. Milan Koval: Spravodlivosť na Slovensku , má dvojaký meter?
  4. Vladimír Krátky: Fico by už asi visel na ( mediálnom ) kandelábri,
  5. Jozef Bakša: Je choré, že Dobroš mal pod palcom trestnú politiku štátu.
  6. Martin Žilinčík: Dobrošova disciplinárka
  7. Lukáš Baloga: Koronakríza otvorila nový rozpor vnútri EÚ. Jeho riešenie ja zatiaľ v nedohľadne
  8. Július Kovács: Strapatého vila na Slavíne, skôr gýčový palác 10 miliónov EUR. Video označil som ju.
  9. Balázs Puskás: Naveky rossonero
  10. Miriam Studeničová: Koronavírus! Je skutočne začiatkom konca?


Už ste čítali?